Uczniowie klasy Ia edukacji wczesnoszkolnej w ramach programu ,,Doświadczam – rozumiem – wiem” poznają polskie tradycje związane na przykład z obrzędowością bożonarodzeniową.
W czwartek 18.12.2014r. uczniowie oraz ich rodzice piekli świąteczne pierniki. W trakcie zajęć dzieci badały za pomocą zmysłów przyprawy stosowane do wypieku ciasta, analizowały i odczytywały przepis obrazkowy, poznawały i wykonywały kolejne czynności przy wypieku ciasta. Uczniowie dowiedzieli się również, że dawnymi tradycyjnymi ozdobami choinkowymi były pierniczki, orzechy, czerwone rajskie jabłuszka, własnoręcznie wykonane w czasie adwentu ozdoby z bibuły, piórek, wydmuszek, słomy. Poniżej świąteczny poradnik. Imbir - rodzaj byliny z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji i Australii. W stanie dzikim obecnie nie występuje. Współczesne plantacje imbiru znajdują się w obszarze podzwrotnikowym: Jamajka, Chiny, Indie, Brazylia. Do produkcji przyprawy wykorzystuje się korzeń. Cynamon - to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Pochodzi z Azji. Obecnie uprawiany w całej strefie klimatu subtropikalnego. Goździki - wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Największe plantacje znajdują się na Madagaskarze, w Tajlandii, Zanzibarze i Mauritiusie. Kardamon - jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś rośnie również na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Do produkcji przypraw wykorzystuje się nasiona.
Uczniowie polecają wypróbowany przepis: Pierniczki świąteczne Składniki: 1/2 kg mąki 200 g miodu 200 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do pierników (mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru) tłuszcz do posmarowania blaszki Krok 1. Wyrabianie ciasta na miodzie Miód podgrzewamy w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Schładzamy, następnie łączymy z mąką przesianą z sodą. Dodajemy roztopioną margarynę i jajko, wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące. Krok 2. Wykrawanie pierniczków Ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki (za pomocą foremek lub ręcznie), układamy na natłuszczonej blaszce i wypiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Przed pieczeniem możemy w pierniczkach zrobić dziurki i po upieczeniu powiesić je na choince. Uwaga: Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe. Smacznego
|